Down Sendromu hastalık değil genetik bir farklılıktır. Bolluca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon ailesi olarak; uzmanlarımız, öğretmenlerimiz, psikologlarımız ile birlikte sizler için Down Sendromunda en sık karşılacağınız soruları derledik ve ailelerimize rehber olması için paylaşıyoruz.
Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Dolayısıyla Down Sendromu yaşam boyu gelişimi etkileyen genetik bir farklılıktır.
3 tipte görülebilmektedir; mozaik tip, translokasyon ve trizomi 21
Ülkemizde tüm bireylerin ve Down sendromlu bireylerin de ayrım gözetmeksizin eğitim hakkı bulunmaktadır. Bu eğitim hakkı kaynağını uluslararası sözleşme ilke ve standartlar yanında iç hukukta Anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinden alır. En önemli düzenleme MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’dir.
Özel Eğitim Yöntemleri ise alanında uzman eğitimcilerimiz, psikologlarımız ve özel eğitim öğretmenlerimiz tarafından sağlanmaktadır. Özel gereksinimli bir çocuğun en güzel talihi ise daha küçükken iyi bir öğretmene ve ortama rastlamasıdır.
-Küçük eller ve ayaklar
-Yaşıtlara oranla daha kısa boy
-Zayıf kas tonu
-Avuç içlerinde tek bir enine çizgi
-Ayakta 1’inci ve 2’nci parmaklar arasındaki mesafe ise normalden fazla olması
-Yüz yapısında farklılık
Ortalama her 800 doğumda bir görülmektedir en büyük risk faktörü ileri anne yaşıdır. Yani 35 yaş üstü gebelik, down sendromu riskini 50’de bir oranda arttırmaktadır. Ancak son yapılan çalışmalarda genç annelerin de down sendromlu bebek doğurma riski artmıştır ve bu oran %75-80 civarında bulunmuştur.
Down sendromunun %95’i Trizomi 21‘dir. Trizomi 21’in % 88’i de yumurta hücresindeki bölünme bozukluğundan kaynaklanır
21.kromoza dikkat çekmek için 21 Mart’ta toplumumuzda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık günü olarak ilan edilmiştir.
Down Sendromlu bir bebeğe veya çocuğa sahip olmak belirli tedavi protokollerini ve yaşam boyu gelişimi desteklemek için özel eğitim desteğini gerektirir. Tatlı ve masum bakışları düşünüldüğünde ise biz eğitimciler ve aileler olarak ömrümüzde böyle down sendromlu çocukların çehrelerine yayılan tebessüm kadar bir sıcaklık ve samimiyet tatmadık.
-İşitme problemleri
-Göz bozuklukları
-Kalp sorunları
-Uyku Apnesi
-Bağırsak ve Mide Sorunları (Kabızlık, reflü ve çölyak hastalığı gibi)
-Enfeksiyonlara daha yatkın olma
-Tiroid sorunları
-Bilişsel güçlükler
-İleriki yaşlarda alzheimer riski
Down sendromlu çocuklarımız büyüyüp birer yetişkin olduklarında bir işte çalışıp kendi paralarını kazansınlar ve minimum destekle olabildiğince bağımsız yaşayabilsinler diye sivil toplum kuruluşlarımız, kamusal kuruluşlarımız ve özel teşebbüsler girişimlerde bulunmaktadır.
Down Sendromlu çocukların erken yaşta evin dışında fiziksel aktivitelere katılmalarının teşvik edilmesi, özellikle ergenlik ve sonrası artan obezite açısından da koruyucu rol oynar.
Down Sendromlu çocuklarda duygusal problemler görülebilir. Onun duygusal sağlığını desteklemenin en iyi yolu; onu evdeki, okuldaki ve toplum içindeki aktivitelerin mümkün olduğunca içinde tutmaktan geçer.
Bolluca ailesi olarak çocuklarımızın bu durumlarını biliyor ve ailelerimize, çocuklarımıza rehberlik sağlıyoruz.
Down sendromlu çocuklarda merkezi sinir sistemindeki sorunlar dışında motor gelişimi etkileyen iki önemli belirti vardır. Biz de bir grup eğitim gönüllüsü olarak fizyoterapi hizmetlerimiz ile bu iki önemli faktörü destekliyoruz.
-Düşük kas tonusu (kasların istirahat gerilimleri düşüktür, yumuşak hissedilir.)
-Eklem bağlarındaki gevşeklik (hipermobilite, eklem hareketi normal sınırının ötesine geçer.)
-Konuşma ve Dil Terapisi
-Fizyoterapi Desteği
-Özel Eğitim Desteği olmak üzere üç alanda çocuklarımızı değerlendiriyor ve eğitim programlarımızı ailelerimiz ile paylaşıyoruz.
Dünyada ve Türkiye’deki down sendromu ile ilgili güncel gelişmeleri çok yakından takip eden, down sendromunu duyurmak, toplumsal farkındalığı yükseltmek için sürekli çalışan, ülke genelinde aile ve uzmanlara destek verebilen kuruluş olma yolunda ilerliyoruz.
Tüm sorularınıza cevap vermeye hazırız. Sen varsan, biz varız…
0212 685 1013
0531 703 1013
“İyi Eğitim Almak Her Çocuğun Hakkı”
www.bollucaozelegitim.com.tr