Dünya Sağlık Örgütü (WHO); Gebeliğin 23. ile 37. haftaları arasında doğan ve doğum ağırlığı 2 bin 500 gramın altında olan bebekleri ‘ prematüre’ olarak tanımlamaktadır.
Ülkemizde de her yıl doğan 1.3 milyon bebekten yaklaşık yüzde 10’u prematüre doğmakta ve bunların üçte biri gibi önemli bir miktarı sadece bin gramın altında dünyaya gelmektedir. Ortalama her 10 doğumdan 1’i prematüre doğum olarak gerçekleşmektedir.
Prematürelerin doğru sınıflandırılması bebeklerin doğum haftasına özgün sorunları olduğu için yaklaşım açısından çok önemlidir. Bebekler ile ilgili tahminlerde kronolojik yaş yerine, düzeltilmiş yaş kullanılmaktadır. Düzeltilmiş yaşın, 2 yaşa kadar kullanımı prematüre bebeğin büyümesinin ve gelişiminin değerlendirilmesinde önem taşımaktadır.
Günümüzde 32 hafta altı doğan prematüre bebeklerin %85’i yaşatılabilmektedir. Bununla birlikte bu bebeklerin %50’sinde ileride motor koordinasyon bozukluğu (vücut hareketlerinin kontrol ve koordinasyonunda ciddi güçlükler yaşamakta, ince motor beceri gerektiren işleri yaparken zorlanmakta), kognitif bozukluk, dikkat eksiklikleri veya gelişimsel problemleri içeren nörogelişimsel bozukluklar, %5-15 oranında Serebral Palsi, %20-25 oranında ise hafif gelişimsel bozukluklar görülebilmektedir.
Bu bebeklerde erken müdahale çalışmaları ve gelişimsel takip ile oluşabilecek problemleri önlemek veya en aza indirmek mümkündür. Tüm riskli bebekler erken dönemde yapılan çalışmalar ve takip ile daha iyi yaşam şansını yakalayabilir.
Bolluca fizik tedavi ailesi olarak çocuk fizyoterapistlerimiz en iyi koşullarda fizik tedavi desteği alabilmeleri için Arnavutköy’de Çocuk ve Bebek ücretsiz fizyoterapi değerlendirmelerine devam ediyor.
.
.
.
“Bizim için değerlisiniz.”
www.bollucaozelegitim.com.tr